0537 664 99 19 TIKLA ARA
 

Çilingir nedir, şartları nelerdir?

Çilingir

Çilingir nedir, şartları nelerdir?

Çilingir sektörü, güvenlik açısından fazlası ile hassas bir meslektir. Bu sayfamızda çilingir olmanın şartlarını sizler için hazırladık.

Çilingir olmak isteyen sabıkasız bir aday, ilk olarak tüm yasal belgelere ve usta öğreticilik belgesine sahip bir çilingir dükkanında çalışmaya başlayıp mesleği öğrenmek için öncelikle çıraklık dönemini icra eder. Çilingir sektöründe sgk priminin yatırıldığını, (1 gün dahi sigortalı olması yeterlidir) bulunduğu ilin sgk müdürlüğünden belge almak sureti ile ıspatlayan çilingir adayı, mesleki sanat okullarında kalfalık sınavına girip başarılı olması durumunda belgesini alarak kalfa olur.

Kalfalık belgesini alan aday, çilingirlik meslek kodunda en az beş yıl çalıştıktan sonra da, ustalık belgesi için mesleki sanat okulunda sınavlara katılıp ustalık belgesini alır. Çilingir ustası , yasal belgelere sahip bir çilingir iş yerinde sgk lı olarak çalışmaya devam ediyorsa kapı açma yetkisine sahip olmuştur.


Ustalık belgesi alıp usta olmak, kapı açma yetkisi olduğu ve her hangi bir çilingir dükkanına bağlı olmadan kendi başına seyyar olarak kapı kilit açabileceği anlamını taşımaz. Ustalık belgesi bulunan kişi kendi iş yerini açmak ister ise sırasıyla, bulunduğu ilin vergi dairesine, Esnaf Sanatkarlar Odasına ve çilingirler  odasına kaydını yaptırıp, ustalık belgesini de bağlı bulunduğu belediyeye ibraz ederek iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatını alması gerekir.

Bu aşamaları tamamlayan yetkili çilingir, kilit açma öncesinde çilingirler odasının verdiği tutanağı doldurma yetkisine de sahip olduğu gibi, gerek görüldüğü taktirde mahkemeler tarafından adli bir olay ile ilgili bilirkişi tayin edilebilir.

Yorum Yok

Sorry, the comment form is closed at this time.